Hvorfor er der plastik i et papkrus?

Plastik i produktet logo vedr. papkrus
Plastik i produktet logo vedr. papkrus

Måske har du set det lille ”Plastik i produktet” logo på dit kaffebæger og undret dig over hvorfor det egentlig er nødvendigt? Det er helt naturligt at stille dette spørgsmål, men der er flere gode grunde til det og vi vil også se på et par alternativer til traditionel plastik.

Men lad os lige se på hvorfor plastik er nødvendigt.

 1. Skaber en vandtæt barriere. Den vigtigste grund er at det forhindrer et kaffebæger i at lække og blive gennemblødt. Derfor påfører man en tynd plastikfilm på indersiden af koppen, så væsken bliver hvor den skal. Typisk bruger man en PE film (polyethylen) til dette formål.
 2. Stabilitet og holdbarhed. Det øger styrken på et krus af pap og det gør også at det bevarer sin form under brug.
 3. Fødevaresikkerhed. Plastikken kan også bruges som en belægning for at forhindre direkte kontakt mellem kaffen og papmaterialet. Dette kan være med til at undgå, at kaffen trænger igennem papkruset og potentielt blander sig med kartonen.

Så der er som udgangspunkt en fordel at der bliver brugt plastik i ens kaffebæger. Men traditionel plastik har den ulempe at det bliver fremstillet af fossile brændstoffer, som olie og naturgas, som påvirker vores klima. Nedbrydeligheden og genanvendeligheden er også svær med denne type af plastik. Men heldigvis er der miljøvenlige alternativer til traditionel plastik.

Der kan læses mere om mærkningen hos EU Kommissionen.

Er bioplast løsningen?

Bionedbrydeligt papkrus med plante
Bionedbrydeligt papkrus med plante

Bioplastik er et rigtig godt skridt i den rigtige retning og det fjerner vores afhængighed af fossile brændstoffer, også selvom de stadig skal være påtrykt med ”Plastik i produktet” logoet. Lad os kort beskrive tre punkter som viser hvordan det er bedre.

 1. Mindsker fossil brændstofafhængighed. Da bioplast er fremstillet af plantebasserede materialer som fx majs, sukkerrør og kartoffelstivelse, bidrager det til at mindske den samlede udledning af drivhusgasser.
 2. Et lavere klimaaftryk. Det kræver ofte mindre energi og udleder færre drivhusgasser når der fremstilles bioplast kontra traditionel plast.
 3. Bionedbrydelig og komposterbar. Flere af de bioplastik materialer der findes på markedet er biologisk nedbrydelige hvis de komposteres på den korrekte måde. Dette kan man evt. gøre i et industrielt komposteringsanlæg.

Kan man helt undgå alle former for plastik?

Ja, det kan sagtens og med stor succes. I stedet for plastik kan man bruge en vandbaseret belægning som barriere i koppen. Det kan styrke ens bæredygtighedsprofil at anvende denne form for coating, da det både reducerer den fossile afhængighed, giver et lavere klimaaftryk og er endnu lettere at nedbryde. Typisk kan et papkrus sorteres og bortskaffes som papiraffald og derved kan stort set hele koppen genbruges til at fremstille nyt papir og karton.

Så hvilken type skal du vælge?

Single Wall papkrus med tryk - Vi elsker kaffe
Single Wall papkrus med tryk – Vi elsker kaffe

Når du fx ønsker at få produceret dit kaffebæger med eget tryk på hos en professionel samarbejdspartner som PAPKRUS.dk, er det vigtigt at tænke på hvad der betyder noget for jer. Det kan være økonomien, leveringstiden, genanvendeligheden, markedsføringsværdien, signalet til omverdenen osv.

Vi rådgiver dig naturligvis gratis i at vælge den løsning der passer bedst til jer, med eller uden eget tryk, ud fra jeres krav og specifikationer. Sammen finder vi den helt rigtige løsning, både hvad angår størrelse, belægning og design. Kontakt os med det samme.

 1. Hvorfor er der plastik i et papkrus?

  Primært for at holde kaffen inde i koppen, men der er også flere andre gode grunde.

 2. Kan man erstatte plastikken i et kaffebæger?

  Ja, det kan godt. Der kan både anvendes bioplastik og man kan endda helt fjerne al plast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.